Intrebari frecvente

Ce diferenta este intre CMYK si RGB ?

Cele doua sisteme de culori au proprietati si destinatii diferite. Sistemul de culoare RGB este larg folosit in comunicarea electronica, in special de sistemele video (TV, monitoare etc). Sistemul de culoare CMYK, numit si spectru de policromie, este folosit in principal in tipar. De aceea, la tipar se pot folosi si culori speciale (spot) care au nuante ce nu pot fi reproduse din policromie (CMYK). Sistemul de culori RGB este un sistem aditiv (100%R+100%G+100%B = ALB), iar cel CMYK este substractiv (100%C+100%M+100%Y=NEGRU. In realitate se obtine un maro roscat, de aceea intervine si K, respectiv culoarea neagra).

Datorita faptului ca spectrul de culori folosit in tipar (CMYK) este redat in prima faza pe un monitor (RGB), pot aparea discordante intre ceea ce se obtine in tipar si ceea ce a fost vizualizat pe ecran, modul in care este setat monitorul influentand rezultatul.

Din acest motiv este recomandata executarea de matchprint-uri pentru vizualizarea, macar aproximativa, a culorilor de tipar. La randul lor, tipul de suport folosit pentru tiparire (offset, cretat mat sau lucios, cartoane speciale cu diferite grade de alb) si operatiunile ulterioare (lacuire, lacuire UV, plastifiere) influenteaza intr-o masura mai mare sau mai mica nuantele si caracteristicile tiparului.

Exista situatii in care, pentru a obtine anumite nuante, este necesara folosirea unor culori speciale. Numarul lor nu poate fi infinit, ci este restrans la cel mult 3 de tehnologia de tiparire.

Recomandari privind folosirea formatelor de fisiere grafice

Fisiere InDesign

Este preferabil sa exportati pachet cu fonturile si profilele de culoare incluse.

Fisiere Corel Draw
Este preferabil sa nu se foloseasca documente care includ un numar mare de pagini (mai bine un numar mai mare de fisiere cu un numar de maxim 4 pagini per fisier). In cazul folosirii textelor tip paragraf, este de dorit sa lucrati cu o versiune superioara Corel Draw 10.

Fisiere Adobe Illustrator
Este preferabil ca imaginile sa nu fie incluse in document, ci sa se lucreze cu link-uri. Este preferabil sa nu se foloseasca fisiere *.eps sau *.jpg.

Fisiere Adobe Acrobat
Desi este un format deosebit de popular, se recomanda utilizarea acestuia cu multa prudenta, deoarece se pot genera cu usurinta fisiere inutilizabile pentru tiparire. Aveti grija la compresie si la downsampling!

Fisiere Adobe Photoshop
Nu uitati sa trimiteti fonturile pentru layer-ele ce contin text.

Conditii de livrare a elementelor grafice

Formatele de fisier – acceptate pentru preluarea informatiilor grafice de catre Tipografia Polichrom Industry sunt: Corel Draw (*.cdr), Adobe Illustrator (*.ai), Adobe Acrobat (*.pdf), Adobe Photoshop (*.psd), Adobe InDesign (*.indd) sub platforma PC si cu unele limitari, MacOS.

Dimensiunile layout-ului – trebuie sa aiba o margine suplimentara (numita in limbaj tehnic brut, sau bleed) de 5 mm fata de dimensiunile finite ale produsului.

Elementele din fisiere – trebuie sa foloseasca spectrul de culoare CMYK. Daca doriti ca unele elemente livrate sa fie imprimate folio, acestea trebuie furnizate neaparat in format vectorial.

Este de dorit ca fonturile folosite – sa fie vectorizate (sau transformate la curbe), in cazul in care acest lucru este posibil.

Este preferabil ca imaginile – sa fie in format *.tiff sau *.psd. Cele de tip *.jpg au o calitate inferioara, fiind obtinute prin aplicarea unei compresii formatului *.tiff. Este obligatoriu ca acestea sa fie in format CMYK, cu rezolutia intre 300 si 400 pixeli/inch, in functie de tipul de hartie folosit la tipar. In cazul suporturilor absorbante, gen hartie offset, rezolutia de printare poate lua valori in zona inferioara a acestei game.

In cazul folosirii de culori speciale – este recomandat ca acestea sa respecte indicatiile din Manualul de Identitate de Corporatie al clientului, sau sa fie alese folosind paletarul Pantone. In cazul folosirii acestora nu este indicata aplicarea de efecte (transparenta, de exemplu) asupra obiectelor care contin acele culori.

Ce este Tiparul offset ?

Tiparul offset utilizeaza sistemul CMYK, prelucrarea celor patru culori de baza necesare procesarii imaginii in tipar facandu-se pe baza principiului rasterizarii (halftoning). Astfel, suprafata hartiei este acoperita partial de cercuri in cele patru culori de baza, acestea fiind suficient de mici si dese incat ochiul va media efectele suprafetei albe si a celei acoperite de cercuri, creand o imagine unitara.

Este bine de stiut ca din punct de vedere al cromaticii, imaginile sunt direct influentate de caracteristicile tipului de suport (grad de alb, suprafata lucioasa, mata sau metalizata, etc). Cu cat un suport este mai absorbant, cu atat scade contrastul si luminozitatea imaginii tiparite. Tiparul este influentat si de culoarea hartiei sau cartonului folosit.

In afara cernelurilor clasice (CMYK si Pantone), exista culori cu proprietati deosebite (perlate, razuibile, pentru medii neabsorbante sau termosensibile care reactioneaza la frecarea cu un corp metalic), cu ajutorul carora se pot realiza tiparituri speciale.

Pe ce suporturi se poate executa tipar offset ?

Hartie offset
este cel mai absorbant suport de tipar. Pe el se pot tipari imagini in policromie si culori speciale. Se recomanda pentru interior de carte, brosuri, etc. In general acest suport nu se lacuieste. Utilizand gramaje mai mari de 150 gr/mp se pot obtine imagini in conditii tehnice excelente.

Hartie de eticheta
este un suport cretat pe o singura parte, disponibil in gramaje de la 60 gr/mp pana la 100 gr/mp. Pe el se pot tipari atat imagini in policromie, cat si culori speciale. Este recomandabila lacuirea tipariturii.

Hartie dublu cretata
exista in variante mate, lucioase si simplu cretate. Acest tip de hartie suporta tipar in policromie si culori speciale, cu gramaje cuprinse intre 90 gr/mp si 135 gr/mp. Este recomandata lacuirea tipariturii. Se recomanda folosirea sa in cazul materialelor publicitare.

Cartoane dublu cretate
in variante mate, lucioase si simplu cretate, cu gramaje cuprinse intre 150 gr/mp si 350 gr/mp. Se recomanda lacuirea sau plastifierea tipariturii, iar pentru a facilita plierea, se recomanda biguirea colii. Se recomanda pentru materiale publicitare, coperti de carte, reviste etc.

Cartoane tip GD
cartoane duplex, realizate 100% din materii prime reciclate, au un strat superior cretat, recomandat pentru ambalajele folosite in industria non-alimentara, farmaceutica si alimentara (la care produsul nu intra in contact direct cu ambalajul), pentru materiale publicitare rigide( standere, hangere, presentere, etc.). Se pot tipari atat imagini in policromie, cat si culori speciale. Acestea se lacuiesc dupa tipar sau se plastifiaza.

Cartoane tip GT
cartoane triplex, realizate 100% din materii prime reciclate, prezinta in plus fata de tipul GD un strat inferior din hirtie alba sau maro (KRAFT). Are aceleasi recomandari ca si tipul GD.

Cartoane GC, UC
sunt realizate 100%, din celuloza proaspata si se folosesc la ambalaje pentru industrii alimentare si non-alimentare (chiar daca produsul intra in contact direct cu ambalajul).

Hartii autocolante
in variante lucioase, semilucioase, mate si metalizate, se utilizeaza pentru stickere, etichete autoadezive etc. Se pot tipari imagini in policromie sau in culori speciale, dupa care se lacuiesc.

Hartii metalizate sau acoperite cu folie PVC
se utilizeaza pentru etichete in industria alimentara si non-alimentara. Pe ele se pot tipari atat imagini in policromie cat si culori speciale. Se recomanda lacuirea acestora.

Cartoane metalizate sau acoperite cu folie PVC
se utilizeaza mai ales in publicitate, industria usoara si a jucariilor (pentru etichete), sau in cosmetica. Suporta tipar in policromie si culori speciale, care se lacuiesc sau se plastifiaza.

Cartoane speciale
exista intr-o gama foarte mare de gramaje, culori si texturi. Pot fi tiparite in policromie si culori speciale, fiind utilizate in special in publicitate.

Pentru a evita neplacerile care apar la prelucrarile ulterioare ale materialului tiparit, datorate uscarii insuficiente a cernelii, sau pentru conferirea unui aspect placut, se recomanda lacuirea cu lacuri de protectie:

Silk
are numai un efect protector, nu confera luciu.

Lac lucios supratipar offset confera luciu si protectie, rezistand la frecare si zgariere.

Lac offset mat da tipariturii un aspect mat si ii mareste rezistenta la frecare si zgariere.

Ce este BUNUL DE TIPAR?

Bunul de tipar reprezinta acordul clientului asupra formei finale a machetei ce urmeaza a fi tiparite. Numai dupa obtinerea BUNULUI DE TIPAR, lucrarea poate fi tiparita. Dupa BUNUL DE TIPAR, lucrarea nu se mai poate modifica decat cu refacerea materialelor specifice procesului de tiparire, ceea ce implica un cost suplimentar. Inainte de acordarea BUNULUI DE TIPAR aveti obligatia de a verifica lucrarea atat ca si culori, distante, cat si ortografic. Dupa acordarea BUNULUI DE TIPAR responsabilitatea continutului materialului tiparit revine clientului.

Doresc sa obtin informatii suplimentare, care nu se regasesc pe site. Cum procedez?

In acest caz, va rugam sa ne contactati folosind formularul de contact.